Preem, Stockholm

  • Kund:Preem
  • Tjänster:Inredningsarkitektur
  • Omfattning:ca 6000 kvm
  • Kontakt:Ulla Bladh
  • Projekttid:2015-2017

Preems huvudkontor i Stadshagen behövde ett ansiktslyft. Det upplevdes rörigt, för litet och valet stod mellan att sitta kvar eller flytta. Tack vare att hyresvärden kunde frigöra ytor som Preem kunde nyttja blev valet att sitta kvar i fastigheten som ligger i Stadshagen, Stockholm.

Tema fick möjlighet att hjälpa Preem att utforma deras nygamla lokaler som skulle renoveras i fem etapper under två års tid. Ett koncept för arbetsytorna och de externa ytorna togs fram.

Färgvalet i kontorsytorna associerar till Preems grafiska profil. De externa ytorna har fått en industriell karaktär. För att uppnå detta målades arbetsytorna i lugna, ljusa kulörer medan de tysta rummen och mötesrummen fick kulörstarkare karaktär. Många väggar är täcka av textilier för att fånga upp ljud och ge en ombonad känsla. I de externa ytorna för Preems kunder, där strävan har varit att få känslan av ett raffinaderi, installerades stengolv, träpaneler och dörrar i aluminium.

Att göra en del av det översta planet till medarbetarnas har varit ett viktig val. Här inryms ett stort pentry där man kan värma sin medhavda mat och även ta en fika i mjuka soffor. Ytan används också som samlingsyta.

Ambitionen har varit att Preem ska få ett väl fungerande kontor som lockar till nya möten och en kreativ arbetsmiljö för de dryga 400 medarbetarna och samtidigt spegla Preems varumärke. Sista etappen av projektet stod klar sommaren 2017.

Preem nominerades till tävlingen Sveriges snyggaste kontor 2018 med motiveringen att:

  • Preem är ett mycket miljömedvetet företag som arbetar med högt medvetet miljöfokus. Huvudkontoret ska i varje del spegla Preems kärnvärden.
  • Känslan från kärnverksamheten, raffinaderierna, återspeglas i materialvalen i huvudkontoret. Vi har valt stäckmetall i undertaken, träpaneler på väggarna, grova mattor och glaspartier i aluminium för att gestalta detta. Vitsen är att tankarna ska gå till kärnverksamheten även om man är på ett huvudkontor på andra sidan Sverige.
  • De möbler som varit möjliga att återanvända har vi byggt om eller klätt om för att få ett bra miljöval.
  • Materialval och inredning är konsekvent genomförda.
  • Personalen har fått en fin pentry- och fikamiljö med bästa utsikten högst upp i lokalerna.
  • Projektet har genomförts med stort engagemang och förankring bland medarbetarna.
Läs mer