Stadsnära vårdboende

Hovstallängen, Uppsala

  • Kund:Skanska
  • Tjänster:Arkitektur
  • Kontakt:Aaron McLaughlin
  • Projekttid:2014-2016

På Kungsängsgatan i centrala Uppsala ligger Hovstallängen – ett vårdboende av hög kvalitet uppfört av Skanska som stod klart 2016. Byggnaden har en planlösning som ska underlätta för både boende och personal. Varje våningsplan är uppdelad i två separata avdelningar med nio lägenheter. Avdelningarna har ett eget vardagsrum, matsal och kök där de boende kan koppla av och umgås, alltid med närhet till personalrum och vårdpersonal. Det finns en stor balkong på varje våning som gör frisk luft och solljus lättillgängligt, även för de som har svårt att gå ner till innergården. Lägenheterna är utrustade med eget badrum, trinett och ett generöst rum med plats för säng, soffa och andra personliga tillhörigheter. En fransk balkong och ett stort fönster ger naturligt ljus och utsikt mot trädgården som nås via en generös lounge på entréplanet.

På översta våningen finns gemensamma utrymmen som aktivitetsrum, ett stort kök med vardagsrum, små mötesrum samt personalutrymmen. Stora fönster och dörrar ger naturligt ljus och direkt anslutning till en gemensam terrass. På bottenvåningen finns stödutrymmen för vårdpersonalen samt kommersiella lokaler.

Byggnaden är LEED-certifierad enligt nivå Silver. Bland annat täcker ett grönt tak av takytan. Stor tonvikt har även lagts på att välja hållbara material som är inköpta regionalt. Avfallshanteringen under produktion övervakades för att minimera deponiavfall och återvinna så mycket som möjligt. Därtill bidrar cykelparkering och parkering med laddningsstationer för el-bilar till Hovstallängens hållbara boende.

Hovstallängen genomfördes i 3D-projektering med Revit.

Läs mer

Temagruppen är

en del av PE

Vi förnyar oss lite

Nu är vi nämligen en del av PE, vilket innebär att du får tillgång till ännu mer kompetens inom samhällsbyggnad och industri. Välkommen till pe.se om du vill veta mer.

Nu får du tillgång till ännu bredare kompetens. Läs mer på pe.se