Ett torg för framtiden

Hertig Johans gata & torg, Skövde

  • Kund:Skövde kommun
  • Tjänster:landskapsarkitektur
  • Projekttid:2016

Tema blev inbjuden till arkitekttävlingen om Skövdes centrala torg, Hertig Johans torg, med tillhörande gata från Resecentrum. I vårt förslag skapar vi ett modernt och flexibelt stadsrum som blir en trygg och naturlig mötesplats för alla generationer. Gestaltningens enkelhet lyfter fram och betonar stadens styrkor och dess historiska kontext. Vi tillför också en nutida injektion – en attraktionskraft till platserna.

Torget blir en naturlig mötesplats under hela året med en grönskande magnolialund, en vacker torgpaviljong, skulptural lek och uppvärmda sittytor. Ramverket är de vackra fasaderna och den tydliga stadsplanen. Vi skapar ett klassiskt torg som är hållbart och åldras värdigt. Hertig Johans gatas blir ett gaturum med tydlig känsla av paradgata, en gata som både är representativ, levande och som bjuder in till vistelse och är en attraktion i sig själv. Med sitt vackra golv utmed uteserveringar och praktplanteringar får gatan en särpräglad karaktär med en byggd sida och en grön parksida. Temas förslag kom på andra plats i tävlingen.

Paradgatan en vårkväll – en plats för flanörer. Njut av blomsterprakten eller slå dig ner för en kopp kaffe i skenet av säsongens första värmande solstrålar.

Torget med sitt smycke: paviljongen, sin vackra markbeläggning samt belysning och sin generösa användbarhet blir ett unikt stadsrum.

Förslaget bygger på en tydlig helhet. Två platser. En koppling. Tydlighet och trafikssäkerhet. Vackra lösningar. Plats för människor, händelser, möten och stillhet.

Häng i skuggan, sitt under magnoliaträdens praktfulla blomning eller gör som barnen; upptäck det spännande vattenspelet. På torget, i Skövdes hjärta, finns en plats för alla.

Temagruppen är

en del av PE

Vi förnyar oss lite

Nu är vi nämligen en del av PE, vilket innebär att du får tillgång till ännu mer kompetens inom samhällsbyggnad och industri. Välkommen till pe.se om du vill veta mer.

Nu får du tillgång till ännu bredare kompetens. Läs mer på pe.se