Nästan som hemma

Arlanda Terminal 2

  • Kund:Swedavia
  • Tjänster:Arkitektur, inredningsarkitektur
  • Omfattning:9 700 kvm
  • Kontakt:Michael Höög, Karolina Hammar
  • Projekttid:2010-2013

Terminal 2 på Arlanda flygplats har byggts om och förbättrats med målet att skapa större kapacitet, kortare avstånd samt ge terminalen en modernare arkitektur. Tema har medverkat i projektet från planering och utformning till färdigt resultat. Under de senaste 15 åren har Tema haft ett flertal uppdrag vid Arlanda flygplats, bland annat utredningar i terminal- och fraktområden samt utformning av nya byggnader.

En viktig uppgift var att effektivisera terminalens flöden, bland annat har avståndet från incheckning till gate och till bagagehämtningen blivit kortare. Förnyelsen har även inneburit nya butiker, fler sittplatser och ett nytt våningsplan på 2 000 kvadratmeter med en ny lounge. Hela terminalen har fått ett nytt uttryck. Det hårda golvet  är ersatt av mjuka och ljuddämpande mattor, sittmöbler är placerade som öar i skärgården. Öppningar i bjälklaget kring de nya trapporna har utformats som homogent färgsatta ljusschakt, de binder ihop våningsplanen och signalerar samtidigt orienterande målpunkter i terminalen. Den nya loungen Menzies Aurora Lounge har ”nästan som hemma” som tema. Här finns ombonade rum med nordisk inredningstradition. En fjällstuga, en sommarveranda, ett vardagsrum och ett kök.

 

Menzies Aurora Lounge är 800 kvadratmeter och består av flera avdelningar.

Genom sin färgsättning är trapporna orienterande målpunkter i terminalen.

Ombyggnaden omfattade 8 000 kvadratmeter.

”Målet var att ge terminalen en modernare arkitektur, skapa större kapacitet och mindre avstånd.”

Loungen består av flera avdelningar som alla har olika teman.

”Den nya Business Lounge Menzies Aurora Lounge har ’nästan som hemma’ som grundläggande tema.”

En av avdelningarna har vildmarkstema.

Nästan som hemma.

I loungen finns arbetsplatser med möjlighet att ladda dator och telefon.

Temagruppen är

en del av PE

Vi förnyar oss lite

Nu är vi nämligen en del av PE, vilket innebär att du får tillgång till ännu mer kompetens inom samhällsbyggnad och industri. Välkommen till pe.se om du vill veta mer.

Nu får du tillgång till ännu bredare kompetens. Läs mer på pe.se